printlogo


‌قیمت جهانی مواد غذایی افزایش یافت
شاخص قیمت جهانی مواد غذایی سازمان ملل‌ متحد در ماه می ‌‌برای سومین ماه متوالی افزایش یافت؛ زیرا افزایش قیمت غلات و محصولات لبنی بر کاهش قیمت شکر و روغن‌های گیاهی غلبه کرد.

فائو روز جمعه (۷ ژوئن) اعلام کرد که شاخص قیمت سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد در ماه می‌‌ به طور میانگین 120.4واحد بود که 0.9درصد نسبت به سطح آوریل افزایش داشت. با این حال، شاخص ماه می ‌3.4درصد کمتر از سطح سال قبل بود.شاخص فائو در ماه فوریه به پایین‌ترین حد خود در سه سال اخیر رسید، زیرا قیمت مواد غذایی از رکوردی که در مارس ۲۰۲۲ ثبت شد، پس از تنش میان روسیه و اوکراین، همچنان کاهش یافت.قیمت غلات در ماه می ‌‌با رشد 6.3درصدی در جریان نگرانی‌های فزاینده در مورد شرایط نامطلوب محصول که برداشت محصول سال ۲۰۲۴را در مناطق تولیدکننده کلیدی مانند شمال آمریکا، اروپا و منطقه دریای سیاه محدود می‌کند، افزایش یافت.فائو گفت که قیمت لبنیات در ماه می ‌‌نسبت به آوریل 1.8درصد افزایش یافته که دلیل آن افزایش تقاضا برای محصولات در آستانه تعطیلات تابستانی در میان نگرانی‌ها از کاهش تولید شیر در غرب اروپاست. آمارها نشان می‌دهد شاخص شکر 7.5درصد به صورت ماهانه کاهش داشته است. قیمت روغن نباتی نیز در ماه می 2.4درصد کاهش داشته؛ زیرا قیمت روغن پالم در بحبوحه افزایش تولید فصلی کاهش یافته است. در گزارش جداگانه‌ای درباره عرضه و تقاضای غلات، فائو تولید جهانی غلات در سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۵ را 2.846میلیارد تن پیش‌بینی کرد که تقریبا برابر با رکورد تولید سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴ است، زیرا تولید جو، برنج و گندم در حال افزایش است و کاهش ذرت را جبران می‌کند. با این حال، فائو هشدار داد که «شرایط نامساعد جوی اخیر در منطقه دریای سیاه احتمالا منجر به کاهش رتبه تولید گندم در جهان خواهد شد، احتمالی که هنوز در پیش‌بینی منعکس نشده است». براساس گزارش رویترز، فائو عنوان کرد که میزان استفاده از غلات در جهان طی سال‌های ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۵ با افزایش 0.5درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به رکورد جدید 2.851میلیارد تن رسیده است. ذخایر جهانی غلات احتمالا 1.5درصد از سطح افتتاحیه خود به رکورد ۸۹۷میلیون تن افزایش خواهد یافت.

کاهش تورم مواد غذایی در ایران
بانک جهانی نیز اخیرا اعلام کرد: تورم مواد غذایی در ایران نسبت به گذشته با کاهش همراه بوده است. مرکز آمار ایران نیز در گزارش جدید خود اشاره کرده تورم مواد غذایی نسبت به دوره مشابه سال قبل و همچنین تورم ماهانه با افت رشد همراه بوده و در برخی اقلام ارزانی نیز اتفاق افتاده است. مدتی است در کشورهای مختلف به موضوع مواد غذایی توجه ویژه‌ای می‌شود اما اجرای سیاست تثبیت در ایران و تخصیص و پرداخت پول نفت برای واردات کالاهای اساسی با دلار 28 هزار و 500 تومان باعث شده تورم جهانی در مواد غذایی ایران نیز تاثیر نگذارد. این اقدام در بلندمدت باعث تقویت معیشت سفره خانوار شده است.