printlogo


در نشست خبری دبیرکل جمعیت هلال‌احمر مطرح شد
حمله ‌ به 350 مرکز درمانی در جنگ رمضان
در جریان جنگ رمضان، جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران یکی از اصلی‌ترین نهادهای امدادی حاضر در صحنه بحران بود که با بسیج گسترده نیروها، تجهیزات و ظرفیت‌های لجستیکی، نقش مهمی در مدیریت شرایط اضطراری و کاهش آلام آسیب‌دیدگان ایفا کرد. از نخستین ساعات آغاز درگیری‌ها، تیم‌های امداد و نجات هلال‌احمر در مناطق مختلف کشور به حالت آماده‌باش کامل درآمدند و عملیات‌های گسترده‌ای برای جست‌وجو، نجات و امدادرسانی انجام دادند. درمجموع، عملکرد هلال‌احمر در جنگ تحمیلی را می‌توان نمونه‌ای از حضور مستمر، سازمان‌یافته و انسان‌دوستانه در کنار مردم دانست؛ حضوری که با هدف کاهش آلام، نجات جان انسان‌ها و حفظ کرامت آسیب‌دیدگان در سخت‌ترین شرایط شکل  ‌گرفت.

به گزارش جام‌جم،  دیروز میثم افشار، دبیرکل جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری با اصحاب رسانه با تشریح اقدامات ماه‌های اخیر اعلام کرد: «در جریان جنگ اخیر، ۳۵۰ مرکز درمانی و ۵۶ پایگاه امدادی هلال‌احمر مورد اصابت قرار گرفته‌اند.»
او با اشاره به جنگ ۱۲روزه افزود: «یکی از خلأهای جدی در آن مقطع، موضوع تأمین و ذخیره‌سازی اقلام غذایی بود. در همین راستا، توجه ویژه‌ای به امنیت غذایی به‌عنوان یکی از شاخص‌های مهم امنیت ملی و روانی کشور شد و در مدت کوتاهی، تأمین و توزیع گسترده اقلام غذایی در سراسر کشور انجام ‌گرفت.»
به گفته افشار، در این مدت یک‌میلیون و ۲۰۰هزار بسته غذایی میان خانوارها توزیع شد که توان تأمین غذای حداقل پنج‌میلیون نفر را برای یک هفته دارد. همچنین بیش از یک‌میلیون تخته چادر برای شرایط اضطراری آماده‌سازی شد.‌
دبیرکل هلال‌احمر با اشاره به آمادگی لجستیکی این نهاد ادامه داد: «بیش از هزار انبار در کشور نیازهای امدادی را پوشش می‌دهد و حتی سناریوی جنگ ۴۰روزه نیز در برنامه‌ریزی‌ها پیش‌بینی شده بود. 
او ادامه داد: «در حوزه عملیات، ۱۱۰هزار نیروی امدادی در آماده‌باش قرار داشتند که از این میان، 7986 نفر در قالب ۱۱هزار مأموریت مشارکت کردند. همچنین در ۲۷۵ شهر درگیر، حدود ۲۸هزار نیروی عملیاتی به کار گرفته شدند و ۱۷هزار داوطلب نیز در عملیات‌ها حضور داشتند.»
افشار از انجام ۱۷۱۱ عملیات جست‌وجو و نجات در جنگ خبر داد و گفت: «در مجموع، ۱۲۱۵ نفر به‌صورت زنده از زیر آوار خارج شدند و تعداد کل نجات‌یافتگان به ۷۲۱۵ نفر رسید.»
دبیرکل هلال‌احمر با اشاره به گستره خسارات خاطرنشان کرد: «حدود ۷۲۰۰ مورد حمله در استان‌هایی مانند هرمزگان، اصفهان، بوشهر و خوزستان ثبت شده است. در این میان، ۱۲۳هزار واحد مسکونی و ۲۴۵۰واحد تجاری آسیب دیده‌اند.»
او تأکید کرد: «این حملات شامل اهداف غیرنظامی نیز بوده و ۱۵درصد از واحدهای غیرنظامی کشور آسیب دیده‌اند. ازجمله این موارد می‌توان به اصابت به ۳۲ دانشگاه، ۹۳ فضای آموزشی (عمدتا مدارس) و همچنین مراکز مذهبی اشاره کرد که همگی از مصادیق نقض حقوق بین‌الملل و جنایت جنگی محسوب می‌شوند.»
به گفته افشار، در این حملات، ۴۹ دستگاه امدادی ازجمله
 ۴۳ آمبولانس و سه بالگرد نیز به‌طور کامل منهدم شده‌است.
   
عملیات امدادی در ۲۷۵ شهرستان کشور
درخصوص اقدامات درمانی و امدادی جمعیت هلال‌احمر نیز دبیرکل هلال‌احمر گفت: «در جریان عملیات‌ها، ۱۴۴مجروح به مراکز درمانی منتقل شدند و در حوزه جست‌وجو و تفحص پیکر شهدا که تعداد آنها به بیش از ۴۲۰۰ نفر می‌رسد، نیروهای جمعیت حضور گسترده‌ای داشتند.»
‌او افزود: «درمجموع، بیش از ۱۰هزار و ۳۸۰مورد درمان سرپایی در محل حادثه ارائه شد. همچنین تیم‌های جست‌وجو و سگ‌های زنده‌یاب و جسدیاب در ۱۷۱۱ عملیات مشارکت داشتند.»
افشار در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات بین‌المللی اشاره کرد و ادامه داد: «تهیه و ارسال اسناد حقوق بشردوستانه به مجامع بین‌المللی از نخستین اقدامات ما بود تا روایت مستندی از وقایع شکل گیرد. در این راستا، حدود ۳۵ مکاتبه رسمی و ۱۱ بیانیه با همکاری کمیته ملی حقوق بشر منتشر و بر اصولی مانند تناسب و احتیاط در جنگ تأکید شد.»
او خاطرنشان کرد: «در همین چارچوب، معاون دبیرکل سازمان ملل، معاون فدراسیون بین‌المللی و رئیس کمیته بین‌المللی به ایران سفر کردند و با حضور میدانی در مناطق آسیب‌دیده، از نزدیک در جریان ابعاد خسارات و مصادیق نقض حقوق بین‌الملل قرار گرفتند.»
دبیرکل هلال‌احمر ادامه داد: «در حوزه آموزش، محتوای آموزشی برای هشت‌میلیون مخاطب در فضای مجازی ارائه شد و بیش از ۲۰۰هزار نفر آموزش دیدند. همچنین ۱۵هزار مربی در این فرآیند مشارکت داشتند و هزاران گزارش و برنامه رسانه‌ای در این زمینه تولید شد.»
افشار با اشاره به آمار عملیات‌ها گفت: «در طول ۴۰ روز، ۷۹۸۶ تیم عملیاتی در قالب ۱۱هزار مأموریت وارد عمل شدند و درمجموع ۲۸هزار نیروی عملیاتی این مأموریت‌ها را پوشش دادند. علاوه‌براین، ۱۷هزار داوطلب و ۷۶۰۰ نیروی لجستیکی نیز در عملیات‌ها مشارکت داشتند.» 
او افزود: «درمجموع ۶۳ مأموریت اصلی در ۲۷۵ شهرستان انجام شد که از نظر حجم و گستره، در تاریخ هلال‌احمر بی‌نظیر بوده است.»
دبیرکل هلال احمر با اشاره به وضعیت پایتخت بیان کرد: «تهران با ثبت ۵۲۲ نقطه اصابت، بیشترین حجم حملات را تجربه کرد اما با وجود این، به‌دلیل تاب‌آوری بالای مردم و عملکرد مناسب دستگاه‌ها، چهره شهر هرگز دچار آشفتگی گسترده نشد و آرامش نسبی خود را حفظ کرد.»
افشار اظهار داشت: «در میان استان‌های کشور، تنها خراسان‌شمالی از حملات مصون ماند و سایر استان‌ها به ‌درجات مختلف هدف قرار گرفتند.»
   
واکنش ۴ دقیقه‌ای امدادگران به حوادث
براساس داده‌های مستند، زمان رسیدن نیروهای امدادی به محل حادثه از لحظه دریافت خبر و صدور دستور عملیات، کاهش قابل‌توجهی داشته و دبیرکل جمعیت هلال‌احمر در این رابطه گفت که این زمان به‌طور میانگین تنها ۴ دقیقه بوده است. این سرعت به‌دلیل توزیع مناسب جغرافیایی نیروها و استقرار آنها در نزدیک‌ترین نقاط عملیاتی حاصل شده که عملکردی کم‌نظیر محسوب می‌شود.
او ادامه داد: «تعداد نیروهای عملیاتی در فاصله جنگ ۱۲روزه تا دوره اخیر، از ۷۰هزار نفر به ۱۱۰هزار نفر افزایش یافته است. همچنین شمار نیروهای به‌کارگیری‌شده در عملیات‌ها از حدود 9000 به ۲۸هزار نفر رسیده که نشان‌دهنده رشد قابل توجه ظرفیت عملیاتی است.
افشار توضیح  داد: «تیم‌های امدادی نیز رشد ۲۵ تا ۳۰ درصدی داشته‌اند و ناوگان امدادی تقویت شده است. در همین راستا، برنامه‌ریزی برای الحاق ۱۵۰۰ دستگاه خودروی امدادی جدید به ناوگان جمعیت در دستورکار قرار دارد.»
او با اشاره به مدیریت بحران در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی گفت: «با وجود محدودیت‌های حمل‌ونقل هوایی و دریایی، تأمین اقلام پزشکی با همکاری شرکت‌های داخلی انجام شد و در ادامه نیز با کمک کشور عراق، روند تأمین و توزیع بدون وقفه ادامه‌یافت. این اقلام در اختیار بیمارستان‌ها و داروخانه‌ها قرار گرفت.»
او به نقش سگ‌های جست‌وجوگر در عملیات‌ها اشاره کرد و افزود: «این تیم‌ها در بیش از ۱۷۰۰ مأموریت مشارکت داشتند و در هر دو حوزه زنده‌یابی و جسدیابی به‌کار گرفته شدند. بااین‌حال، برخی از این سگ‌ها در جریان عملیات‌ها دچار آسیب و تعدادی نیز تلف شدند.»
دبیرکل هلال‌احمر خاطرنشان کرد: «درحال‌حاضر بیش از ۱۱۰ قلاده سگ عملیاتی در اختیار جمعیت هلال‌احمر قرار دارد و به‌زودی ۵۰ قلاده دیگر به این تعداد افزوده خواهد شد. هدف‌گذاری انجام‌شده، افزایش دوبرابری ظرفیت این تیم‌هاست.»
افشار تأکید کرد: «توسعه این بخش تنها به تأمین سگ محدود نمی‌شود، بلکه آموزش مربیان تخصصی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است تا بهره‌گیری از این ظرفیت به‌صورت مؤثر انجام شود. در تمامی ۲۷۵شهرستان درگیر، از تیم‌های سگ‌های جست‌وجوگر استفاده شده است.»

پذیرش ۳۵ سند جنایت در مجامع بین‌المللی
پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال‌احمر نیز در این نشست از پذیرش ۳۵ سند نقض حقوق بشردوستانه در جنگ تحمیلی در دیوان کیفری بین‌المللی خبر داد. 
او با اشاره به پیگیری و محکومیت تجاوزات آمریکایی ــ صهیونیستی در جنگ رمضان در مجامع بین‌المللی، اظهار کرد: «از کمیته صلیب‌سرخ خواستیم این حملات را محکوم کند. ابتدا این موضوع مورد توجه قرار نگرفت، اما زمانی که از آنها خواستیم یا این حملات را محکوم کنند یا بپذیرند که حمله به مدرسه و بیمارستان اقدامی قانونی است، متوجه اهمیت موضوع شدند و به‌سرعت آن را محکوم کردند.»
او گفت: «۳۵ سندی که تهیه کرده بودیم، توسط مجامع بین‌المللی تأیید و پذیرفته شد. علاوه ‌بر این یکی از نمایندگان رسما اعلام کرد کشوری به‌نام اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسد. همچنین نمایندگان صلیب‌سرخ پس از بازدید از کشورمان اعلام کردند که صدای مردم ایران خواهند بود.»