printlogo


حبیب‌الله اخلاقی: دوست دارم حسن یزدانی طلا بگیرد
حسن رنگرز سربلند است
حبیب‌الله اخلاقی برای علاقه‌مندان به کشتی چهره‌ای آشناست. او که چند سال دوبنده تیم ملی کشتی فرنگی ایران را به تن کرد و توانست علاوه بر قهرمانی در بازی‌های آسیایی اینچئون در سال 2014، مدال برنز قهرمانی جهان در سال 2015 را مال خود کند در دوره حضور سرمربیگری محمد بنا در تیم ملی دستیارش بود و تجربه زیادی در عرصه مربیگری دارد. او که این روزها حسابی از مدال‌ها و درخشش تیم ملی کشتی فرنگی کیف کرده و خوشحال است، در گفت‌وگو با جام‌جم با تمجید از عملکرد بچه‌های تیم ملی و همین‌طور حسن رنگرز، سرمربی ایران از ته دل آرزو می‌کند تیم ملی کشتی آزاد هم در مسابقات جهانی پیش رو خوش بدرخشد.و آرزو می‌کند حسن یزدانی طلا بگیرد. 
سعید اکبری | سعید اکبری

آقای اخلاقی شاهد اتفاقی تاریخی در کشتی فرنگی بودیم. در 9 وزن مدال گرفتیم که بی‌سابقه بود. 
اگر اشتباه نکنم ما قبلا هم در نروژ 2021 چهار مدال طلا گرفتیم ولی این دوره‌ و این نتیجه بی‌سابقه بود. واقعا لذت بردم و از موفقیتی که به دست آمد، خوشحال هستم.
 فکر می‌کنید دلیل تحول کشتی فرنگی چه بوده؟ چون یادمان هست در گذشته از این رشته توقعی نمی‌رفت و معمولا به نسبت آزاد مدال کمتری می‌گرفت. 
ما امسال در فاصله کم، در سه میدان مهم حضور داشتیم. کادر فنی واقعا زحمت کشید. تصمیمات سختی هم گرفت. باید سه تیم را آماده می‌کرد. این سه تیم به آمریکا، ژاپن و در نهایت به قزاقستان رفتند. این فشردگی باعث شد تا نتوانیم نفرات یکسانی در مسابقات داشته باشیم. فکر کنم فقط غلامرضا فرخی را مشترک داشتیم ولی در اصل سه تیم تشکیل شد. به نظر من تلاش و کوشش و تشکیل سه تیم خوب، در این موفقیت اثرگذار بود. همه کوه انگیزه بودند تا خودشان را نشان دهند. غیر از علی احمدی و علی اسکو، بقیه مدال جهانی داشتند. یک مثال روشن بزنم، دوره ما وقتی یکی به تیم ملی می‌رسید فکر می‌کرد دیگر رقیب ندارد و جایگاهش محکم است و این باعث می‌شد بخشی از انگیزه‌اش را از دست بدهد ولی الان فرق می‌کند. تمام کشتی‌گیران ایران می‌دانند که شانس رسیدن به تورنمنت را دارند. من تا به حال اینقدر انگیزه در بچه‌ها ندیده بودم. لیگ پویایی داریم. درآمد بچه‌ها بهتر شده و اینها در مجموع رشد کشتی مخصوصا فرنگی را رقم زده است. 
 درباره نقش رنگرز هم صحبت می‌کنید. شاید کسی فکر نمی‌کرد بتواند این فشار را تحمل کند ولی حالا همه از او تعریف و تمجید می‌کنند. 
حسن آقا خودش قهرمان جهان بوده. سال‌های زیادی در این عرصه تجارب ارزشمندی به دست آورده. اگر اشتباه نکنم 25ساله بود که از دوبنده تیم ملی به سرمربیگری تیم ملی جوانان رسید. مدتی مدیر تیم‌های ملی  و سرپرست بود. حتی مدیرکل استان مازندران و نایب رئیس فدراسیون کشتی بود. او کوله باری از تجربه است. هر کدام از این سمت‌ها به حسن رنگرز چیزی اضافه کرده. خیلی سخت است که به سه رویداد و مسابقات بزرگ بروی و موفق باشی. حسن رنگرز سربلند بیرون آمده و امیدوارم این اتفاقات شیرین در المپیک 2028 هم رقم بخورد. 
 گفتید المپیک. از بین این همه کشتی‌گیر خوب چطور می‌تواند ارنج المپیک را بچیند؟ 
شبیه کابوس است.(خنده) خط زدن هر کدام از بچه‌ها سخت است ولی باور کنید هر چقدر انتخاب تیم سخت‌تر باشد، شانس موفقیت بین‌المللی هم بیشتر خواهد بود. الان در سنگین وزن فرنگی امین میرزازاده را داریم که چهار مدال المپیک و جهانی گرفته ولی از طرف دیگر، فردین هدایتی در مسابقات جهانی مجموعا 5 دقیقه هم با حریفان کشتی نگرفت و قهرمان شد. واقعا چطور می‌شود از بین این دو نفر یکی را انتخاب کرد؟! کار رنگرز برای المپیک خیلی سخت است ولی تجربه نشان داد باید به او اعتماد کرد چون تا الان که جواب اعتماد همه را داده است. من  این وضعیت کشتی فرنگی را بسیار دوست دارم. همین طور جوان‌ها می‌آیند و رقابت شدید و شدیدتر می‌شود و حتی آنها که الان در تیم ملی نیستند می‌دانند شانس رسیدن به تورنمنت را دارند. 
 از امروز رقابت‌های کشتی آزاد هم شروع می‌شود. به عنوان یک فرنگی‌کار و مربی، دوست داریم درباره آنها هم صحبت کنید. 
ما و بچه‌های آزاد همیشه در اردو با هم بودیم. با یکدیگر زندگی کرده‌ایم. خیلی دوست دارم حسن یزدانی یازدهمین مدالش را بگیرد، امیرحسین زارع دوباره طلا به دست بیاورد و کامران (قاسم پور) با این همه زحمتی که کشیده، به حقش برسد. همینطور بچه‌های دیگر؛ نخودی، رحمان عموزاد، امیرمحمد زارع و بقیه. از ته دل آرزو می‌کنم آنها هم مثل بچه‌های فرنگی به موفقیت برسند چون اگر حال کشتی خوب باشد، حال من مربی و معلم هم خوب است. مگر ما در طول تاریخ چندتا حسن یزدانی داشته‌ایم؟ هیچی. مثل او نداشته‌ایم که 10 مدال جهانی کسب کرده باشد. وقتی حسن کشتی می‌گیرد انگار همه ما هم روی تشک هستیم. چقدر مسیر سختی هم برای مدال طلا دارد ولی امیدوارم بتواند آن را به دست بیاورد. 
 و حرف پایانی...
اگر امروز می‌بینید کشتی موفق شده به این‌ دلیل است که بچه‌ها با دیدن حمید سوریان‌ها و یزدانی‌ها به این رشته علاقه‌مند شده‌اند. هادی ساروی‌ها درخشیده‌اند تا بچه‌ها به کشتی روی بیاورند. الان با قهرمان شدن هدایتی و بقیه بچه‌ها، دوباره نسل جدید علاقه‌مند می‌شوند و همین طور کشتی پیشرفت می‌کند. باید از شما اهالی رسانه تشکر کنیم که مردم را نسبت به کشتی مشتاق‌تر کرده‌اید. به نظر من دنیای مجازی به تمام بدی‌هایش واقعا به پیشرفت کمک کرده است. من خودم درگیر مدرسه و باشگاه هستم ولی از طریق همین اینستاگرام ویدئوهایی دیده‌ام که هم به پیشرفت خودم کمک کرده و هم شاگردانم. گاهی فکر می‌کردم خودم در قزاقستان حضور دارم چون هر لحظه ویدئوهایش می‌آید. از سالن گرم. از فنونی که بچه‌ها می‌زدند. از اعتراض‌ها و هرچیزی که در سالن جاری بود. مثلا من درباره کشتی علی احمدی خیلی با بچه‌های خودم حرف زدم. اتفاقی مشابه او، در سال 2015 برای من رخ داد. از حریفم با اختلاف جلو بودم ولی باختم. علی هم 7 بر یک جلو بود ولی ضربه شد. خیلی به بچه‌ها توضیح دادم که باید در چنین مواقعی چکار کنید. علی هم ناراحت نباشد. به امید خدا به المپیک می‌رود و طلا می‌گیرد.