مردم، راویان اصلی میداندار

تهیه‌کننده برنامه این شب‌های شبکه3: «میداندار» تا زمان حضور مردم در میادین، روی آنتن است

مردم، راویان اصلی میداندار

در روزهایی که میدان‌های شهر به کانون توجه و حضور خودجوش قشرهای مختلف مردم تبدیل شد تا همبستگی و موضع‌گیری خود را در برابر رویدادهای جاری نشان دهند، رسانه‌ملی نیز کوشید تا از قاب برنامه‌ای به نام «میداندار»، این حضور زنده و اثرگذار را منعکس کند.

امیر گودرزی - گروه رسانه

اهمیت حضور مردم در میادین، فراتر از یک گردهمایی ساده، درواقع نمادی از مشارکت فعال در تعیین سرنوشت و مدیریت بحران‌های اجتماعی و سیاسی است. برنامه میداندار با درک این اهمیت، تلاش کرد تا نه‌تنها صدای حاضران در میدان باشد، بلکه با پیوندزدن فضای مجازی به دنیای رسانه، روایتی نو و پژوهش‌محور از رویدادها ارائه دهد. این برنامه با تمرکز بر میادین اصلی تهران و سایر شهرهای ایران، به دنبال آن بود که فراتر از کلیشه‌های رایج، عقلانیت و آگاهی نهفته در این حضور مردمی را به تصویر بکشد و به مخاطبان کمک کند تا در فضای غبارآلود رسانه‌ای، براساس واقعیت‌های عینی، به انتخابی آگاهانه دست بزنند. سجاد آغدیر، تهیه‌کننده برنامه میداندار، در گفت‌وگویی مفصل به تشریح جزئیات شکل‌گیری و تولید این برنامه پرداخت. وی بیان کرد ایده اولیه این طرح درست 3 ــ 2 روز پس از وقایع ۹ دی و ۹ اسفند و با مشورت میان او و مسعود کریمی (دیگر تهیه‌کننده این برنامه) شکل‌گرفت. هدف اصلی این بود که میدانداری و حضور مردم در نقاط مختلف، به‌ویژه میادین پرتردد تهران، به شکلی شایسته پوشش داده شود. وی افزود کار به‌صورت بسیار جهادی آغاز شد و تا اوایل سال‌جاری ادامه‌ یافت، اما از اواخر فروردین‌ماه، تیم تولید تصمیم‌گرفت تا به برنامه شکلی ساختارمندتر و روایی بدهد. به گفته وی، آنها برای هر قسمت یک خط روایتی مشخص تعریف کردند که مستقیما به اتفاقات و بازخوردهای فضای مجازی در ۲۴ ساعت گذشته مربوط می‌شد.
   قلاب رسانه‌ای از فضای مجازی به تلویزیون
آغدیر در ادامه توضیحات خود به جام‌جم گفت: هدف از انتخاب این شیوه، ایجاد یک قلاب میان شبکه‌های اجتماعی و تلویزیون بود؛ چراکه مخاطبان احتمالا آن رویدادهای خاص را قبلا در گوشی‌های‌شان دیده بودند و اکنون از تلویزیون انتظار تحلیل و جزئیات عمیق‌تر داشتند. در این مسیر، موضوعاتی مانند داستان برنو و حضور پدری به همراه دخترش را که در فضای مجازی وایرال شده بود، به برنامه آوردیم. وی تأکید کرد: هدف‌مان جذب مخاطب خاکستری بود و هرگز نمی‌خواستیم نظری را به کسی تحمیل کنیم؛ بلکه سعی داشتیم با نشان‌دادن واقعیت‌های زیبا، مخاطب را به انتخابی آگاهانه برسانیم. این تهیه‌کننده تلویزیونی به تنوع موضوعات میداندار اشاره کرد و گفت که ۱۲۰ قسمت برنامه با ۱۲۰ هشتگ، ۱۲۰ تیتراژ متفاوت و ۱۲۰ موضوع مجزا تولید شد. تیتراژ هر روز براساس موضوع همان قسمت طراحی می‌شد و تیمی از بخش سردبیری با پژوهش‌های دقیق، تلاش می‌کردند تا دیتای درستی به مردم ارائه دهند. آغدیر به برخی از قسمت‌های شاخص برنامه نیز اشاره کرد؛ ازجمله «تجارت مرگ» که به بررسی سهامداری خانواده دونالد ترامپ و مقامات آمریکایی در شرکت‌های اسلحه‌سازی می‌پرداخت، یا «هالیوود» که تضاد میان تصویرسازی‌های سینمایی و واقعیت‌های میدان جنگ را نشان می‌داد. همچنین وی از قسمتی با عنوان «سرطان صهیون» یاد کرد که در آن روند شکل‌گیری رژیم‌صهیونیستی و عدم پایبندی او به صلح از بدو تولد، بدون درنظرگرفتن روابط ایران، مورد تحلیل قرار گرفت.
   حضور دلی مجریان و مشارکت بی‌سابقه مردم
آغدیر در بخش دیگری از صحبت‌هایش به خاطرات ماندگار خود از پشت‌صحنه برنامه پرداخت. وی از شبی یاد کرد که خادمان حرم امام‌رضا(ع) در شب تولد ایشان به برنامه آمدند که فضای بسیار قشنگی به‌وجودآورد. وی افزود: این اتفاق درست پس از آن رخ‌داد که یکی از مجریان برنامه با متنی درباره صهیونیست‌ها در فضای مجازی بسیار دیده شده بود و حتی واکنش مقامات اسرائیلی را در پی داشت. آغدیر عنوان کرد: برنامه میداندار هیچ خبرنگار حرفه‌ای یا حتی آماتوری در سطح شهرها ندارد و تمامی تصاویر و ویدئوهای ارسالی، توسط خود مردم تهیه می‌شود. مردم با ابراز علاقه بسیار، تصاویر تجمعات را می‌فرستادند و گاهی برنامه به‌طور همزمان با صد نقطه مختلف از کشور ارتباط برقرار می‌کرد. وی همچنین به حضور داوطلبانه مجریان شبکه‌های مختلف در این برنامه اشاره کرد و گفت افرادی مانند آقای رأفتی و حتی رسول بهرامی، مجری شبکه ورزش، بدون دریافت هیچ‌گونه دستمزد و صرفا به‌صورت دلی در برنامه حاضر می‌شدند. آغدیر تصریح کرد که هیچ متن از پیش نوشته‌شده‌ای به مجریان داده نمی‌شد و آنها براساس موضوع روز و حس‌وحال خودشان با مردم صحبت می‌کردند. وی گفت: گاهی پخش زنده استرس زیادی داشت و رسانه‌های معاند منتظر کوچک‌ترین اشتباهی بودند، اما باشعوری مردم در بیان مطالب و تسلط مجریان باعث می‌شد کار به بهترین شکل جلو برود. همچنین بسیاری از مجریان پس از یک‌بار حضور، بارها تماس می‌گرفتند تا دوباره در برنامه شرکت کنند.
   مطالبات مردمی و تداوم حضور در میدان
تهیه‌کننده میداندار در ادامه به نقش تعیین‌کننده مردم در مدیریت بحران‌ها اشاره کرد و گفت روز اول کسی به مردم نگفت به خیابان بیایند، بلکه خودشان براساس حس تکلیف و برای مقابله با تهدیدات خارجی و داخلی وارد میدان شدند. وی افزود: تیم تولید سعی می‌کرد حتی به گلایه‌های مردم درباره گرانی قیمت خودرو یا اوضاع اقتصادی هم گوش دهد و به آنها اشاره کوچکی داشته باشد تا مردم احساس کنند صداوسیما واقعا حرف دل آنها را می‌زند. آغدیر تأکید کرد که با وجود تمام سختی‌های اقتصادی و بیکاری، مردم همچنان قویا پشت نظام هستند و این موضوع در تعاملات آنها با برنامه کاملا مشهود بود. وی درباره آینده برنامه میداندار گفت پوشش این تجمعات تا هر زمان که لازم باشد و مقام رهبری (حفظه‌الله) صلاح بدانند، ادامه خواهد یافت.